Financials in de Zorg maken zich sterk voor duurzaamheid

Ook zorgaanbieders in Nederland zijn grootverbruikers van energie en daarmee verantwoordelijk voor minimaal 5 procent van de CO2 uitstoot. Dit betreft dan onder andere medicijnresten die in het afvalwater terecht komen, het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen en de hoeveelheid afval die overblijft na een operatie.

Vanuit ‘Green Deal Zorg 2.0’ maken meer dan 130 partijen, waaronder ‘Zorg Financials’, zich sterk voor diverse doelen, zoals het verhogen van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg en het verlagen van de footprint van de zorgverlening.

Hierbij wordt beleid gevoerd op circulaire bedrijfsvoering, het weghouden van medicijnresten uit het afvalwater, het zorgdragen voor een gezond makende leefomgeving en milieu, en reductie van de CO2-uitstoot. Brancheorganisaties, zorgverenigingen en VWS werken nauw samen om deze ambitie te verwezenlijken. Verduurzaming van de zorg wordt niet benoemd tot een zeer belangrijk thema maar ook breed uitgedragen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Ziekenhuis Gelderse Vallei dat onlangs groen licht gaf voor investeringen voor het vernieuwen van de energie-installaties in het ziekenhuis. Hierdoor bereikt het ziekenhuis al in 2023 de CO2-reductie gesteld het klimaatakkoord! Wie volgt?