Missie geslaagd

Begin dit jaar kreeg ik de uitdaging om de juiste CFO te vinden voor een vastgoedonderneming. Deze positie was essentieel voor de toekomstige groei en stabiliteit van het bedrijf. Niet alleen waren we op zoek naar iemand met sterke financiële vaardigheden, maar ook iemand die strategisch kon denken, risico’s kon managen en ervaring had binnen de complexe vastgoedsector.

De lange doorlooptijden van projecten en de complexiteit van financieringen maakt de vastgoedsector uniek. Daarom zochten we naar een CFO met niet alleen sterke financiële en analytische vaardigheden, maar ook met gedegen kennis van risicomanagement en projectfinanciering. Bovendien moest deze persoon in staat zijn om strategische beslissingen te nemen en de groei van de onderneming te begeleiden.

Eenmaal gestart konden we beschikken over een breed scala aan kandidaten
waarbij we zowel naar vakkennis als competenties zoals bijvoorbeeld leiderschap hebben gekeken. Zo kwam naar voren dat het kunnen balanceren tussen financiële expertise en strategisch inzicht, specifiek voor vastgoed, echt wel unieke is.

De uiteindelijke kandidaat had, naast een behoorlijk indrukwekkend financieel CV, ook ervaring met grootschalige vastgoedprojecten en het begeleiden van een bedrijf door zowel groei als marktfluctuaties. Deze CFO had een duidelijke visie op hoe de organisatie zich kon positioneren voor verdere groei en innovatie.

Nu we enkele maanden verder zijn laat onze opdrachtgever weten dat onze gezamenlijke missie geslaagd is: vrijwel direct na de start van de nieuwe CFO werden resultaten geboekt. Wat mij betreft was de zoektocht naar deze CFO meer dan alleen het vinden van iemand met de juiste technische vaardigheden. Ook de cultuur van het bedrijf, de visie op het leiderschap en de capaciteit om een onderneming strategisch naar de toekomst te leiden spelen een cruciale rol.

Deze ervaring heeft voor mij weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om zowel naar de harde als de zachte factoren te kijken bij het invullen van een sleutelpositie als de rol van een CFO.

Wat vind jij? Ben je het eens met Piet-Jan of heb je een andere mening?

Reageer naar Piet-Jan via pjboringa@alterim.nl