Hoe maak je als financial het verschil bij zorgverkoop
Arthur Torn werpt, als financial aan de zijlijn, zijn licht op de wereld van de zorgverkoop.
Daarbij stelt hij vast dat wanneer je als financial binnen de zorgsector werkt je onvermijdelijk te maken krijgt met zorgverkoop. De financiering van zorginstellingen vraagt om een strategische, analytische en vaak ook wel creatieve aanpak. En wat is de rol van de financial daarin dan? Welke kansen zijn er, en welke valkuilen moet je vermijden? In deze blog neemt hij je een klein stukje mee in de dynamiek van zorgverkoop en hoe een financial het verschil kan maken.
De financiële afdeling speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van contracten met zorgverzekeraars, gemeenten en andere financiers, zij slaan immers de brug tussen zorginhoudelijke doelen en financiële haalbaarheid. Hierbij kan een goed doordachte strategie het verschil maken tussen een gezonde bedrijfsvoering en financiële onzekerheid.
Financials kunnen kansen in de zorgverkoop creëren door de inzet van data-analyse waardoor strategische keuzes gemaakt kunnen worden. Door financiële scenario’s te berekenen, kunnen financiële risico’s in contracten geïdentificeerd en beheerst worden. Daarnaast kan een goed afgestemde zorgverkoopstrategie bijdragen aan een efficiëntere organisatie, waardoor zorgverleners minder administratieve last ervaren en meer tijd overhouden voor cliënten.
Het is logisch om naast de kansen ook de valkuilen te benoemen waarbij ik als eerste de focus op de prijs zou willen benoemen; het is belangrijk het zicht op de kwaliteit niet uit het oog te verliezen. Verder is het raadzaam uitermate goed geïnformeerd te zijn inzake de contractvoorwaarden, goed samen te werken met de zorgprofessionals en er zorg voor te dragen als financial tijdig in het proces betrokken te worden.
De hamvraag is dan hoe je als financial het verschil maakt. Mijns inziens kan dat door een proactieve houding niet alleen tijdens het proces maar juist ook door te zorgen op de hoogte te zijn van trends inzake de zorg contractering. Vergeet niet ook naar de langetermijngevolgen voor de organisatie te kijken, onderbouw je argumenten met data-analyse en breng alle belanghebbenden in kaart zodat je inzicht krijgt in gemeenschappelijk en tegengestelde belangen.
Mijn conclusie is dat je vol vertrouwen en goed voorbereid mee kunt doen aan de onderhandelingen wanneer je je verdiept in, en laat inspireren door de nieuwste ontwikkelingen. Zo kun je het verschil maken.
Wat vind jij? Ben je dezelfde mening toegedaan als Arthur of vind je dat de rol van de financial in soortgelijke trajecten er compleet anders uit ziet?
Laat het weten middels een bericht naar Arthur Torn, a.torn@alterim.nl