De Financial in de zorg als strategisch partner
Arthur Torn denkt na over de rol van de financial in de zorg.
Hij stelt vast dat de financial in de zorg meer en meer zou moeten sturen op duurzaamheid, naast uiteraard kostenefficiëntie. Door de vergrijzing stijgt de toename van chronische aandoeningen sneller en neemt de langdurige en complexe zorgbehoefte toe. Hierdoor gaan de uitgaven omhoog en groeit de noodzaak tot herziening van traditionele bekostigingsmodellen en langetermijnprognoses.
Door de verstedelijking aan de ene kant en verschraling van de overige gebieden aan de andere kant, ontstaat er scheefgroei in de zorgvraag. Hierdoor is het aan de financial een strategisch advies uit te brengen over het aanwenden van middelen en dit te onderbouwen met regionale data-analyses.
Het omarmen van technologische ontwikkelingen zoals AI en Zorg op afstand (telezorg) zouden de zorg toegankelijker en betaalbaarder kunnen maken hoewel dit ook weer de nodige investeringen en beheertaken met zich meebrengt.
Kortom: de financial verandert van cijfermatige rapporteur naar strategisch partner.
Enkele competenties die hierbij belangrijk zijn:
- Datagedreven besluitvorming.
- Risicomanagement met nadruk op ethische en technologische risico’s.
- Strategische ondersteuning bij veranderende financierings- en waardemodellen (bijvoorbeeld value-based healthcare).
- Flexibiliteit in denken en handelen binnen dynamische regelgeving en bekostiging.
Het lijkt mij dat in een steeds complexere zorgomgeving, die ook nog eens minder voorspelbaar wordt, de financial vooruit moet kijken in plaats van achteruit. Op deze manier wordt er ook vanuit deze positie meegewerkt aan een toekomstbestendige zorg.
Succesvolle financials zullen zij zijn die proactief innovatie omarmen en bijdragen aan duurzame zorgoplossingen.
Wat vind jij? Ben je het eens met Arthur en zie je ook dat de rol van de financial in de zorg verandert? Laat het weten middels een bericht naar a.torn@alterim.nl.