Kleur bekennen

Al eerder schreef ik over DISC en dan met name over ‘mijn kleuren’, hoe ik mezelf met mijn achtergrond in de accountancy eigenlijk altijd zag als een taakgerichte professional die veelal ‘blauw’ kleurt. Door mijn jarenlange werk als consultant (nog steeds super taakgericht) is het mensgerichte en het directe in mij ook meer in ontwikkeling gekomen en heb ik nu ook enkele ‘gele en rode’ trekjes. Wat mijzelf betreft alleen maar plezierig deze beweging in mijn gedrag en persoonlijkheid weerspiegeld te zien in de resultaten van een DISC test. Door met het complete Alterim team zo’n sessie te doen hebben mijn collega’s hier ook meer zicht op gekregen en van de andere kant, ik natuurlijk ook op de kleuren en persoonlijkheden van mijn collega’s.

DISC zegt iets over persoonlijkheid door te laten zien welke gedrags- en communicatievoorkeursstijlen iemand heeft. Hoe graag communiceren we met anderen, hoe willen we behandeld worden, hoe werken we effectief samen, welke omgeving heeft onze voorkeur en hoe raken we gemotiveerd.

Met andere woorden; door in ons team hiermee gewerkt te hebben is er veel duidelijk geworden over hoe we in elkaar zitten en nog meer; wat werkt voor de één goed en wat voor de ander juist helemaal niet. Een verrijking in de samenwerking, en heel duidelijk: we hebben niet allemaal dezelfde kleur!

Niet alleen wij in het Alterim team zijn enthousiast over de inzet van de DISC methodiek maar ook klanten/opdrachtgevers zijn erg positief. Door het gebruik van DISC komt ook de persoonlijkheid van een kandidaat veel duidelijker aan bod en wordt de geschiktheid niet meer alleen opgehangen aan de technische kwaliteiten maar wordt veel beter gekeken of een kandidaat qua persoon binnen een team en bij de organisatie past. Wanneer het team dan ook kleur bekent door het maken van de test en de resultaten met elkaar deelt bereik je wellicht het evenwichtige team waarnaar je streeft. Wat mij betreft is de inzet van DISC een no-brainer en zou deze methodiek veel vaker in de praktijk gebracht moeten worden.

Wat vind jij, ben je het eens met Arthur en wil je je ervaring hierover delen? Of ben je benieuwd naar wat DISC voor jou of jouw organisatie kan verhelderen?

Stuur je bericht naar a.torn@alterim.nl

Arthur Torn

Partner Zorg Alterim