Project Controller in het onderwijs!?

Hoor je de functietitel ‘Projectcontroller’ voorbij komen, denk je precies te weten waar zo iemand zich in zijn/haar werk mee bezig houdt, dan is het toch net weer anders. Dit komt doordat in onze dagelijkse praktijk de titel ‘Projectcontroller’ gebruikt wordt voor functies in zowel de private als de publieke sector. Maar in de publieke sector in het algemeen en binnen hoger en wetenschappelijk onderwijs in het bijzonder, spelen factoren mee die het werk van projectcontrollers net even anders maken.

Binnen hogescholen en universiteiten gaan jaarlijks tientallen miljoenen euro’s om in onderzoeksprojecten die variëren in omvang en complexiteit. Deze projecten worden vaak uitgevoerd in samenwerking met diverse nationale en internationale partners en gefinancierd uit één of meerdere bronnen. Waarbij verantwoordingseisen per subsidieverstrekker kunnen verschillen.

Naast de herkomst van middelen is er nog een factor die de aard van project control in het onderwijs anders maakt dan in het bedrijfsleven. In een onderwijsomgeving, waar onderwijs en onderzoek centraal staan, wordt geld meer als middel in plaats van doel gezien. Bijhouden van administratie vraagt dan soms meer en speciale aandacht. Als projectcontroller, verantwoordelijk voor bewaken van de uitvoering conform de verantwoordingseisen, geeft dat veel dynamiek aan het werk. Sociale en communicatieve vaardigheden spelen daarbij een grote rol, factoren die in mijn optiek de rol van financial in het onderwijs en Project Controller in het bijzonder, tot een veelzijdige functie maken.

Ben jij financial en op zoek naar een functie waarin je je vakinhoudelijke kennis kunt combineren met je sociale en communicatieve vaardigheden? Of ben je werkzaam als financial in het onderwijs en wil je met mij in contact komen, je mening en/of ervaring met mij delen?

Laat het weten via b.wildeboer@alterim.nl.

Ben Wildeboer (Senior Consultant Onderwijs) versterkt sinds kort het team van Alterim. Ben heeft bijna 30 jaar ervaring in verschillende sectoren van het onderwijs, van hands-on financial controller en manager bedrijfsvoering, tot teamleider van financiële consultants in het onderwijs.

Ben Wildeboer

Senior Consultant Onderwijs