Voorsprong in proces door inzet DISC

Interview met Arthur Torn Partner Zorg

Alterim gebruikt de DISC methodiek nu al geruime tijd ter ondersteuning van het selectieproces, kun jij aangeven in welke mate deze toevoeging jullie werkwijze beïnvloedt?

Door het gebruik van DISC bij loopbaan/selectie gesprekken ga je andere vragen stellen. De zaken die door DISC aan bod komen maken dat je samen met de kandidaat tot andere inzichten komt en het gesprek veel meer echt over de kandidaat gaat en minder over zijn/haar CV. Zonder DISC ben je geneigd om het gesprek snel te sturen naar de inhoud van een vacature. Nu wordt een gesprek veel breder en kun je de kandidaat echt helpen met het verkrijgen van inzichten en maken van keuzes. Daarnaast geeft het ook de opdrachtgever een beter inzicht in de kandidaat en of hij/zij bij het team past. Wat ook als erg praktisch ervaren wordt zijn de tips die er in het rapport gegeven worden bijvoorbeeld wat de beste manier is om leiding te geven aan de kandidaat.

Het Persoonlijk Alterim DISC profiel zoomt in op de competenties die voor de verschillende finance rollen van belang zijn. Bij aanvang van een werving- en selectietraject wordt met de opdrachtgever besproken welke competenties van belang zijn in de functie.

Door middel van de uitkomsten van een set vragen worden de competenties waar de kandidaat energie van krijgt vastgelegd. In een gesprek ontdekken we of dit beeld klopt of dat het er een nuance aangebracht moet worden. Zo ontstaat een goed beeld van de persoonlijkheid van de kandidaat.

Wat zijn de pluspunten voor de financials die bij jullie in een procedure zitten?

Groot pluspunt van het gebruiken van DISC is dat het kandidaten een spiegel voorhoudt. Door het gebruik van DISC gaat de kandidaat goed kijken naar wat hem/haar drijft en is daardoor in staat een betere loopbaankeuze te maken.

Je geeft aan dat vrijwel alle financials enthousiast zijn over deze aanpak, is dit altijd gerelateerd aan een vacature?

Meestal is de aanleiding een vacature maar in heel veel gevallen geeft het gebruik van DISC een breed inzicht en wordt het ervaren als een goed instrument met waardevolle handvatten die breed in te zetten zijn. Vaak krijg ik terug van de kandidaat dat de DISC inzichten ook privé als heel waardevol ervaren worden. Ik ben dan ook van mening dat DISC een instrument is dat erg goed in te zetten is ook zonder dat er meteen een vacature aan gekoppeld wordt maar dan als startpunt van een goed loopbaangesprek.

Tot slot; kun je iets zeggen over de ervaring van jouw klantrelaties met DISC?

Mijn klanten/opdrachtgevers zijn erg positief over de inzet van DISC. Met name omdat ze hiermee een nog betere match ervaren tussen de kandidaat en vacature. Door het gebruik van DISC komt namelijk ook de persoonlijkheid van een kandidaat veel duidelijker aan bod en wordt de geschiktheid niet meer alleen opgehangen aan de technische kwaliteiten maar wordt veel beter gekeken of een kandidaat qua persoon binnen een team en bij de organisatie past.

Interesse? Richt u zich dan s.v.p. tot Arthur Torn