De overstap van de profitsector naar het onderwijs lijkt op het eerste gezicht misschien een verrassende keuze voor financials. Toch kiezen steeds meer financiële professionals ervoor om hun carrière een andere wending te geven en zich in te zetten voor het onderwijs. Wat drijft hen om deze stap te zetten? In deze blog verkent Ben Wildeboer de belangrijkste redenen hiervoor.
Rutger Bregman schreef er een boek over (‘Morele ambitie: Stop met verspillen van je talent en maak werk van je idealen’). Rutger Bregman deelt – kort gezegd – mensen in op de assen ‘Wel/Niet ambitieus’ en ‘Wel/Niet idealistisch’. Zo onderscheid hij grofweg vier typen. De mensen die ambitieus én idealistisch zijn beschikken volgens hem over ‘Morele ambitie’, het verlangen om de wereld een betere plek te maken.
Ik wil niet zeggen dat dat dé verklaring is voor de trend die wij waarnemen, maar er zijn wel raakvlakken met de praktijk die wij ervaren. Met name het kenmerk dat mensen met ‘Morele ambitie’ succes op een andere manier definiëren.
Veel financials hebben na jarenlange ervaring in de commerciële sector behoefte aan een diepere betekenis in hun werk. In het onderwijs kunnen ze indirect impact maken op de ontwikkeling van jong talent en bijdragen aan de maatschappij. Het onderwijs biedt een breed scala aan functies waarin financials hun expertise kunnen inzetten. Hun analytische vaardigheden en bedrijfsmatige kennis zijn waardevol voor scholen en onderwijsorganisaties, die steeds vaker behoefte hebben aan financiële specialisten om duurzaam te opereren.
De combinatie van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden is ook een aantrekkelijke factor; denk aan een gunstige pensioenregeling, vakantiedagen en de mogelijkheid tot een goede werk-privébalans. Vooral financials die in de commerciële sector lange werkweken gewend waren, ervaren deze aspecten als een belangrijke verbetering van hun kwaliteit van leven.
Hoewel de overstap naar het onderwijs niet voor iedereen vanzelfsprekend is, blijkt het voor veel financials een bewuste en bevredigende keuze. De mogelijkheid om maatschappelijke impact te maken, gecombineerd met stabiele arbeidsvoorwaarden en interessante carrièrekansen, maakt het onderwijs een aantrekkelijk alternatief voor financiële professionals die op zoek zijn naar een betekenisvolle loopbaan.
Ben jij een financial en overweeg je de overstap naar het onderwijs? Maak een vrijblijvende afspraak met Ben Wildeboer, laat je inspireren door zijn ervaringsverhalen en ontdek hoe jouw vaardigheden van grote waarde kunnen zijn in deze sector!